Σαπουνόπερα με Τούρκους όμορφους επιχειρηματίες και τουρκάλες εργαζόμενες που στέκονται σαν λιοντάρια στο πρόβλημα υγείας των παιδιών τους, έχει καθηλώσει εκτός απο την Τουρκία και όλα τα υπόλοιπα Βαλκάνια.
Το σίριαλ Χίλιες και Μια Νύχτες που προβάλεται στην ελληνική τηλεόραση απο τον ANT1 ,εκτός απο ωραία γυρίσματα και ντεκόρ,γοητευτικούς και όμορφους ηθοποιούς,δίνει και μαθήματα ηθικής στην ελληνική κοινωνία πράγμα σπάνιον στις μετά Φώσκολον ελληνικές τηλεοπτικές παραγωγές!
Διαβάστε τα για τα θετικά πρότυπα που περνά το τουρκικό σίριαλ, απο την στήλη της Πόπης Διαμαντάκου στα ΝΕΑ.
Της Πόπης Διαµαντάκου απο τα ΝΕΑ
Στις καλές και επιτυχηµένες σαπουνόπερες ούτε οι ρόλοι ούτε οι ενδυµατολογικές επιλογές είναι τυχαίες, εξ ου και τα παντοφλάκια στις «Χίλιες και µία νύχτες» έχουν κι αυτά τη σηµασία τους
Στην αρχή, µας φάνηκε αστεία η σκηνή. Εµπαιναν στη βίλα – παλάτι µε τα ακριβά κοστούµια τους και το πρώτο που έκαναν ήταν να βγάλουν το ακριβό µοκασίνι για να φορέσουν παντοφλάκια. Αφεντικά και …υπηρετικό προσωπικό στις «Χίλιες και µία νύχτες» φορούν παντόφλες. Οχι όλοι, οι ζάπλουτοι µε λαϊκή καταγωγή, οι έµποροι, γιατί οι αστοί έχουν πιο ευρωπαϊκές συνήθειες. Βλέποντας τον γερο-Ελβιάογλου να αστράφτει και να βροντάει κατά του άσωτου γιου του φορώντας παντοφλάκια, µας ήρθε στο µυαλό ένας δικός µας «ήρωας µε παντούφλες». Αλλά εκείνος ήταν από τους ασπρόµαυρους της εγχώριας παράδοσης που σφράγισαν µε έξοχες ερµηνείες ρόλους – σταθµούς οι οποίοι σηµατοδότησαν το πέρασµα αυτού του τόπου από τις παραδοσιακές αξίες στο ξεχάρβαλο ενός θολού, λαµογιάρικου µοντερνισµού.
Ο χαρακτήρας του Τούρκου µε παντόφλες κάθε άλλο παρά ηρωικός είναι, συµβολίζει όµως, όπως και καθένας από τους πρωταγωνιστικούς της σαπουνόπερας καίριους µύθους της σύγχρονης Τουρκίας. Φαντάζεται κανείς ότι το σουξέ του τουρκικού σαπουνιού «Χίλιες και µία νύχτες» είναι τυχαίο; Οτι το οφείλει στα γαλανά µάτια του Ονούρ ή στη µελαχρινή, απέριττη οµορφιά της Σεχραζάτ; Κάθε άλλο. Πρόκειται για ένα από τα πιο έξυπνα σαπουνοπερικά σενάρια, όπου οι καθιερωµένοι µύθοι των σειρών του είδους διαπλέκονται ιδανικά µε τις τουρκικές παραδόσεις και κυρίως µε τους µύθους στους οποίους βασίστηκε το όραµα της ερντογανικής ανάκαµψης της χώρας υπό την σκέπη του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου.
Σειρά γυρισµένη τέσσερα χρόνια πριν, όταν η Τουρκία βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο του ΔΝΤ, βλέπουµε µε πόση σπουδή επιχειρεί να συνθέσει την εικόνα µιας σύγχρονης χώρας που διατηρεί τα υγιή στοιχεία της παράδοσης και τα παντρεύει µε τα σηµαντικότερα για την πρόοδό της από τη σύγχρονη εποχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου