Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Το γκέι φιλί του Κερέμ ξεσηκώνει τη συντηρητική Τουρκία

Σάλο και αναστάτωση προκάλεσε στη συντηρητική Τουρκία το γκέι φιλί του Κερέμ από τις «Χίλιες και Μια νύχτες» με συμπρωταγωνιστή του στο σίριαλ «Ένα υπέροχο ζευγάρι».
Την ώρα που όλη η Ελλάδα υποκλινόταν στα γαλάζια μάτια του Ονούρ Αξάλ και την μάτσο (αντρική) αψάδα του μελαχρινού Κερέμ Ιντσέογλου ο ηθοποιός Ταρντού Φλορντούν, που ενσαρκώνει  στο «Χίλιες και μια Νύχτες» τον γοητευτικό και νταή ήρωα,  προκαλούσε ρίγη ομοφυλοφοβίας στη γειτονική Τουρκία.
Στα μέσα του φετινού καλοκαιριού το θέμα του Ταρντού έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, στα τοκ σόου είχαν στηθεί αντίπαλα στρατόπεδα  κι είχαν φουντώσει οι κόντρες.
Αιτία για το πατιρντί (όπως θα έλεγαν και οι Τούρκοι) ήταν η ιδέα του σεναριογράφου της σειράς «Ένα υπέροχο ζευγάρι» να βάλει τον πρωταγωνιστή Ταρντού Φλορντούν να ανταλλάξει ένα φλογερό καυτό φιλί…. με τον γιο του αφεντικού του στο σίριαλ!
Μείνατε άναυδες; Κι εμείς όταν το μάθαμε.
Κι όμως. Η αναστάτωση ξεπέρασε τα όσα βιώσαμε εμείς πριν από πέντε χρόνια με το περίφημο φιλί του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 
Στις αρχές της χρονιάς 2010 ξεκίνησαν τα γυρίσματα της φιλόδοξης τουρκικής σειράς «Ένα υπέροχο ζευγάρι», βασισμένης στην ιδέα του «Mr and Mrs Pells».
Πρωταγωνιστής της ο Ταρντού Φλορντούν, ο Κερέμ του Χίλιες και μια Νύχτες» σε ρόλο δημοφιλούς παρουσιαστή μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού.
Το σίριαλ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και μόλις οι δημοσιογράφοι άρχισαν να κάνουν το ρεπορτάζ τους έβγαλαν λαυράκι.
Σύμφωνα με τον σεναριογράφο και τον σκηνοθέτη της σειράς το «Υπέροχο ζευγάρι» θα τολμούσε κάτι που μέχρι τότε δεν είχε προσπαθήσει κανείς άλλος στην Τουρκία. Να γυρίσει και να προβάλλει ένα gay φιλί στην τηλεόραση.
Το τιμ της παραγωγής πίστευε ότι με τη δημοφιλία του Κερέμ-Ταρντού η απήχηση θα ήταν τεράστια και ήθελαν πάση θυσία να το καταφέρουν.
Μόλις τα gay sites και blogs έμαθαν την είδηση άρχισαν να πανηγυρίζουν. Κάτι τέτοιο έφερνε επανάσταση. Επιτέλους… η τουρκική κοινωνία έκανε ένα βήμα μπροστά.

Η αλήθεια είναι ότι στη συντηρητική Τουρκία οι gay αντιμετωπίζονται με προκατάληψη. Και ενώ ο μεγαλύτερος Τούρκος λαϊκός σόου μαν και καλλιτέχνης, ο Ζεκί Μουρέν ήταν ομοφυλόφιλος, δεν το έκρυβε και είχε γίνει αποδεκτός από τα εκατομμύρια των Τούρκων,  κανείς δεν είχε ποτέ τολμήσει να βγάλει στην τηλεόραση κάτι ανάλογο.
Όταν έγινε η πρεμιέρα του σίριαλ στις 22 Ιουνίου του 2010, λίγες μέρες πριν αρχίσει ο ΑΝΤ1 να προβάλλει το «Χίλιες και μια Νύχτες» δηλαδή, έγινε στην Τουρκία το μεγάλο μπαμ. Το διαδίκτυο πήρε φωτιά, το ίδιο και τα τηλέφωνα του παραγωγού, του σκηνοθέτη και του σεναριογράφου.
Δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους, επαγγελματικούς εκβιασμούς και οι ιθύνοντες του καναλιού που παιζόταν το σίριαλ απαίτησαν να αλλάξει το σενάριο.
Στο δεύτερο κιόλας επεισόδιο και μετά από αφόρητες πιέσεις το σίριαλ λογοκρίθηκε.  Κανείς δεν έμαθε τι απέγινε το γύρισμα με το gay φιλί.
Το σενάριο άλλαξε και ο κεντρικός πρωταγωνιστής, ο Μπόρα, με τις gay τάσεις, που τον ενσάρκωνε ο Ταρντού Φλορντούν έπεσε σε κώμα.
Το εύρημα που ακολούθησαν σεναριογράφος και σκηνοθέτης ήταν το εξής:  να βρεθεί ένας σωσίας που τον αντικατέστησε τόσο στο κανάλι όσο και στην προσωπική του ζωή, που βέβαια ήταν straight, ο Τανέρ (τον οποίο και πάλι υποδυόταν ο Ταρντού Φλορντούν.
Όμως το κακό είχε γίνει. Η δημόσια κατακραυγή ήταν πρωτοφανής.
Μάλιστα ο Ταρντού έχασε μια πολύ καλή δουλειά για την οποία είχε συμφωνήσει.
Όταν η εταιρεία παραγωγής έμαθε για τον gay ρόλο κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας του και τον απέλυσε.
Όσο για το «Υπέροχο ζευγάρι» κατέβασε ρολά πριν της ώρας του». Στις 14 Αυγούστου 2010 προβλήθηκε το 6ο και τελευταίο επεισόδιο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι και η τουρκική κοινωνία του γύρισε την πλάτη δίνοντας του χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης που δεν ξεπέρασαν το 16%.
Κι ο απόηχος; Ο Ταρντού Φλορντούν σε συνεντεύξεις του παραδέχτηκε ότι δύσκολα θα ξεχαστεί κι αυτό το «μελανό σημείο» από την καριέρα του, όμως εξέφρασε και  την δυσαρέσκεια του για το επίπεδο προόδου της γείτονος.

Ο συμπρωταγωνιστής του Ταρντού, παρτενέρ στο επίμαχο φιλί



 


 by DarkAngel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου