Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Σεχραζάτ: μια αξεπέραστη στρατηγική


Ονομα μιας σαπουνοπερικής ηρωίδας που κουβαλάει το ανατολίτικο μυστήριο, συνδεδεμένο με την τέχνη της αφήγησης μαγικών παραμυθιών, αλλά και σφραγισμένο από τη γυναικεία εξυπνάδα. Διόλου τυχαία η επιλογή του ονόματος της κεντρικής ηρωίδας του τούρκικου σαπουνιού «Χίλιες και μία νύχτες».

Ο μύθος θέλει τη Σεχραζάτ, καταδικασμένη σε θάνατο από τον σουλτάνο, να εφαρμόζει μια θαυμαστή στρατηγική. Για τελευταία της επιθυμία ζητάει να αφηγηθεί μια ιστορία και την αφηγείται τόσο συναρπαστικά, αποφεύγοντας να δώσει τέλος, ξαναξεκινώντας από την αρχή νέες υποϊστορίες, που περνάει ο χρόνος, χίλιες και μία νύχτες, την ερωτεύεται ο σουλτάνος και γλιτώνει τον θάνατο.

Αν αυτή η «στρατηγική της Σεχραζάτ» δεν είναι η απόλυτη σαπουνοπερική συνταγή, τότε τι άλλο είναι. Ειδικώς οι «Χίλιες και μία νύχτες» παντού όπου προβάλλονται παθιάζουν τους φιλοθεάμονες, προφανώς προκαλώντας τους την ευδαιμονία της λησμονιάς που είχε απολαύσει και ο σουλτάνος του μύθου. Καμιά «καταδίκη» δεν αντέχει μπροστά στη σιροπιαστή γλύκα μιας αφήγησης, που εμπλέκει μύθους παμπάλαιους και σύγχρονους.

Οσο για τον χαρακτήρα της σαπουνοπερικής Σεχραζάτ, μείγμα παραδοσιακής, σεμνής πλην εκπάγλου καλλονής και σύγχρονης, μορφωμένης και δυναμικής γυναίκας, εκπληρώνει τις επιταγές του μύθου κρατώντας τον έρωτα του ισχυρού και επιτυχημένου Ονούρ με την άρνησή της να υποταχθεί, κάνοντάς τον με την «ιστορία» της προσωπικότητάς της να ξεχνά ακόμη και τις επιχειρήσεις του.

Κι όμως, οι «Χίλιες και μία νύχτες» μπορεί να είναι ένα ακόμη «σαπούνι», αλλά διαμορφώνουν τη δική τους πραγματικότητα για μια Τουρκία-βιτρίνα, όπου υπάρχουν πλούσιοι και διάσημοι οι οποίοι παραμένουν πιστοί στις παραδοσιακές αξίες, ηθικοί και τίμιοι και όπου αν μένει κάτι αναλλοίωτο και σέβονται όλοι είναι τα συναισθήματα και η ειλικρίνεια. Παραμύθια μέσα στα παραμύθια, που εξελίσσονται ελικοειδώς εμπλέκοντας στις σπείρες της αφήγησης την απόλαυση του τηλεθεατή.

by DarkAngel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου